Voor het maken van animaties kunnen naast tekeningen ook andere technieken worden gebruikt. Animaties worden vaak gemaakt met getekende figuren of manipuleerbare voorwerpen, in plaats van acteurs. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van klei figuren of poppetjes, die na elke kleine aanpassing worden vastgelegd om vervolgens een reeks van enkelbeelden te vormen.
Door middel van het gebruik van voorwerpen kan er stopmotion worden toegepast. Cut-out animatie werkt hetzelfde als stopmotion maar werkt met uitgeknipte beelden, waarvan bijvoorbeeld het hoofd, de armen en de benen apart verschoven kunnen worden. Deze figuren, die telkens verplaatst en vastgelegd worden, kunnen zo een verhaal uitbeelden.
Animaties worden voornamelijk gebruikt voor entertainments zoals tv-animatieseries, films etc. Voor het creëren van de illusie van bewegende beelden zijn 24 frames per seconde nodig. Minder frames per seconde maken het beeld minder vloeiend. Het maken van animaties is daarom altijd erg arbeidsintensief en tijdrovend geweest. Tegenwoordig kan men ook met de computer animeren (zowel 2D en 3D) en doordat de technieken geavanceerder worden kost het maken van animaties minder tijd en moeite.
Meer informatie over de kosten van het laten maken van een animatie lees je hier.
Animatie wordt met name gebruikt voor entertainment, maar ook voor reclame, televisie, onderwijs, de wetenschap en bedrijfscommunicatie. Daarnaast komt het ook voor in strips en boeken.
Animaties zijn met name bekend door Pixar, Disney, Dreamworks en Blue Sky animaties. Films zoals Luxo Jr., Avatar, Ratatouille, Toy Story, Shrek, Frozen en Ice Age zijn voorbeelden van computer gegenereerde animatie films.
Animatie is voornamelijk bekend in Japan en Amerika, waar de grootste namen dan ook vandaan komen.
Wil jij meer weten over het maken van animaties of ben je geïnteresseerd in een samenwerking? Neem dan contact met ons op!